Ga direct naar hoofdcontent

Doe de vergunningscheck

Is het duidelijk welke maatregelen jullie als VvE binnenkort willen uitvoeren? Onderzoek dan voor welke maatregelen u een vergunningplicht of een meldingsplicht heeft. U doet een vergunningcheck bij het omgevingsloket.

De vergunningcheck

De vergunningcheck laat zien of u een vergunningsplicht  of meldingsplicht heeft. Als u een vergunningplicht heeft, moet u een vergunning aanvragen. Als u een meldingsplicht heeft is een melding maken voldoende. Uit de check kan ook blijken dat u geen vergunningsplicht of meldingsplicht heeft. Als u geen vergunning hoeft aan de vragen of melding hoeft te doen, gelden er wel richtlijnen waar u rekening mee moet houden. Vraag dit na bij de gemeente. 

Vooroverleg

Vraagt u een vergunning aan voor de maatregelen?Begin dan met een eerste ontwerp van de plannen en stuur dit op. Het omgevingsloket noemt dit ook wel het ‘vooroverleg’. Bij dit vooroverleg controleert het omgevingsloket t de haalbaarheid van de plannen. Door een vooroverleg aan te vragen weet u vooraf wat de kans van slagen is van uw plannen. Ook weet u of  u iets moet veranderen aan de aanvraag. Als u meteen een aanvraag doet zonder vooroverleg, kan de aanvraag afgekeurd worden. Als blijkt dat u het plan moet aanpassen, dan moet de VvE tijdens een ALV toestemming geven voor de aangepaste plannen. 

Heeft het gebouw een monumentale status? Dan is het slim om contact op te nemen met de afdeling monumenten van de gemeente. Deze afdeling beoordeeld uw plannen. U moet misschien het plan nauwkeurig uitwerken voor de aanvraag.  

Kosten en korting

Het vooroverleg en het aanvragen van de vergunning kost geld.. Deze kosten heten ‘leges’. In sommige gemeenten kunt u korting aanvragen op de leges als het om duurzaam verbouwen gaat. Het aanvragen van de korting moet u vaak tegelijkertijd doen met de aanvraag van de vergunning. Vraag dit na bij het omgevingsloket.

Aanvragen

Wilt u een vergunningcheck (laten) doen of een vooroverleg aanvragen? Dat kan via het omgevingsloket.